Elisabeth Åsbrink

Författare, journalist

Elisabeth Åsbrink (född 1965) är journalist, författare och dramatiker, bosatt i Stockholm och Köpenhamn. Har medarbetat i Dagens Nyheter, tv-programmet Uppdrag granskning, tidningen Vi och Judisk krönika med flera. Debuterade med Smärtpunkten – Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander som nominerades till Augustpriset 2009. Bläck – tatueringar, hud, minnen (2010) blev även utställning och för Och i Wienerwald står träden kvar tilldelades hon bland annat Augustpriset (2011). Boken väckte stor uppmärksamhet på grund av uppgifterna om att Ingvar Kamprad var övervakad av Allmänna säkerhetspolisen, som upprättade en akt över honom med rubriken ”nazist”, samt att han i en intervju visade sig lojal med fascistledaren Per Engdahl. Nu utkommer hennes fjärde bok, 1947 – där nu börjar.

 

AKTUELL BOK

1947 – där nu börjar
1947 är året då allt är i rörelse, inget är fastslaget. Det är nu:
*Fredsfördraget mellan de allierade och Italien, Ungern, Finland, bland andra undertecknas i Paris. Det andra världskriget är härmed officiellt slut.
*En kommitté får fyra månader på sig att söka lösningen på Palestinaproblemet.
*Tillverkningen av världens mest sålda vapen, Kalashnikov, sätts i gång.
*Sonen till en egyptisk urmakare formulerar den plan som fortfarande är ett ideal för jihadister.
*Tioårige Joszéf finns i ett tyskt flyktingläger för barn vars föräldrar mördats av nazisterna. Långt senare ska han få en dotter, Elisabeth.

Av dessa till synes disparata händelser, och många fler, har Elisabeth Åsbrink skrivit berättelsen om en värld som på gott och ont börjar ta form, där idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör i samma stund, där en gammal ordning faller och en ny tar vid. Vår tid nu.