Författarporträtt Marte Michelet

Marte Michelet

Journalist, författare

Marte Michelet (född 1975 i Norge), är journalist och bosatt i Stockholm. Hon har skrivit mycket om feminism, invandring och integrering och är en skarp kritiker av kontrajihadismen. Nyligen utkom i Sverige Det största brottet. Offer och förövare i den norska Förintelsen, som hon tidigare fått norska Brageprisen för. Marte Michelet har av den norske terroristen Anders Behring Breivik utpekats som ”förrädare” och stod på hans dödslista. Hennes sambo Ali Esbati var på Utøya och överlevde massakern.

 

AKTUELL BOK

Det största brottet. Offer och förövare i den norska Förintelsen
Marte Michelets noggrant researchade bok ritade om bilden av hur det norska samhället agerade under andra världskriget. I Norge gav boken upphov till en debatt om självbild och historieskrivning.

I början av 1900-talet flyttar det judiska paret Braude från Litauen till Oslo för att undkomma pogromerna i Östeuropa. De får fyra barn. I en annan del av staden blir advokatsonen Stian Bech jr. utkastad hemifrån, finner nya fadersgestalter i nazismens förgrundsmän och ska snart bli ”Norges värsta nazist”. 1941 anländer en SS-officer till Oslo, hans uppdrag är att kartlägga alla judar i landet. Den 26 november 1942 står offer och gärningsmän ansikte mot ansikte, då den första transporten med norska judar går till Auschwitz.