Mikael Niemi

författare

Mikael Niemi är författare född och bosatt i Pajala. Han började skriva dikter och noveller som tonåring och drömde tidigt om att bli författare. Han debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Sedan dess har han skrivit både lyrik, prosa och dramatik. Det stora genombrottet kom med Populärmusik från Vittula, som tilldelades Augustpriset i skönlitteratur år 2000. Nu är han aktuell med kritikerrosade romanen Koka björn om prosten Lars Levi Laestadius, samepojken Jussi och livet i trakterna kring Pajala på 1850-talet.

 

Bibliografi:
Koka björn (2017)
Fallvatten (2012)
Skjut apelsinen (2010)
Jag gjorde Vietaskuppen (2006)
Mannen som dog som en lax (2006)
Svålhålet – Berättelser från rymden (2004)
Populärmusik från Vittula (2000)
Blodsugarna (1997)
Kyrkdjävulen (1994)
Änglar med mausergevär (1989)
Näsblod under högmässan (1983)

Foto: Peter Knutson