Ragip Zarakolu prisad för kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter

Idag fick vi ett meddelande att vår fristadsförfattare Ragip Zarakolu tilldelas han ett internationellt pris för sin långvariga kamp för yttrandefrihet och människliga rättigheter.

Vi har redan tidigare fått lära oss mycket om situationen i Turkiet under de år Ragip varit hos och och vid de många och viktiga de diskussioner han medverkat i under Sigtuna Litteraturfestival.

Sigtuna Litteraturfestival gratulerar till priset.

Tack Ragip för ditt mod och ditt engagemang!

Så här står det att läsa om priset i Kyrkans tidning: I december 2013 tvingades Zarakolu lämna Turkiet. Han hade då erfarit över 40 rättegångar och flera längre fängelsestraff. Bland annat för att ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under första världskriget men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters situation. The PL Foundation Freedom Award har i år beslutet att prisa Ragip Zarakolu för hans arbete. Priset delas årligen ut till en person som på ett extraordinärt förtjänstfullt sätt arbetat för mänskliga rättigheter. – Jag är mycket glad över denna utmärkelse eftersom den är så starkt knuten till rättvisa och rättfärdighet, säger Ragip Zarakolu i ett pressmeddelande. Under Sigtuna Litteraturfestival i augusti bidrog Ragip Zarakolu bland annat med ett seminarium kring yttrandefrihet i den digitala världen och utställningen Banned Litterature. Utställningen belyste den begränsade yttrandefrihet som breder ut sig i allt fler länder världen över, inte minst i Turkiet. Utställningen kommer åter att visas i kommunhuset i Märsta under december månad.

FRISTADSSAMVERKAN MELLAN SIGTUNA KOMMUN OCH SIGTUNASTIFTELSEN

Sigtuna kommun är sedan 2012 en av Sveriges fristäder för förföljda författare inom ramen för det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refuge Network. I Sigtuna har kommunen valt att samverka med Sigtunastiftelsen vid mottagandet av fristadsförfattare för att stärka författarens möjlighet till delaktighet i kulturlivet.

THE PL FOUNDATION FREEDOM AWARD

Priset instiftades till minne av Poul Lauritzen, som deltog i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Priset på 100.000 danska kronor och kommer att utdelas i samband med en ceremoni den 10 december i Köpenhamn.

Lämna en kommentar