”Det är tystnaden som är Guds svar”

 • Sigtuna Litteraturfestival 2015
 • , ,

  Visa karta

  ”Det är tystnaden som är Guds svar”

  – Regina Derieva, en rysk poet i Sverige

  Regina Derieva föddes 1949 i Odessa men kom 1999 till Sverige och Sigtuna där hon bosatte sig med sin make. I december 2013 avled hon och det var tyvärr en välbevarad hemlighet att en av Rysslands mest aktade poeter länge befann sig i Sverige. Derieva publicerade ett tjugotal verk, främst diktsamlingar men även prosa, essäer och översättningar. Poesin har, förutom i bokform, publicerats i ett stort antal tidskrifter i bland annat Ryssland, USA och Sverige.

  Hennes verk har översatts till en rad språk. Hon har själv översatt samtida poesi till ryska från bland annat USA, Australien, Storbritannien, Polen och Sverige. Derievas poesi blev alltmer uppmärksammad, särskilt i den engelskspråkiga världen, under 2000-talet, då en rad översättningar publicerades. Flera framstående poeter, bland dem Joseph Brodsky, har uttryckt sin beundran för hennes diktning.

  På Sigtuna Litteraturfestival vill vi uppmärksamma Regina Derieva med ett samtal om hennes liv och arbete. Medverkar gör Tomas Venclova, litauisk poet och essäist, Fiona Sampson, brittisk poet, samt Bengt Jangfeldt, författare och översättare.

  OBS! Seminariet hålls på engelska.

  Den amerikanska poet och författaren Ellen Hinsey som tidigare meddelas skulle medverka i samtalet har tyvärr lämnat återbud för sin medverkan. 

  Arrangör: Sigtunastiftelsen

  Lämna en kommentar