Gränser och gränslöshet i skuggan av ett krig

 • Sigtuna Litteraturfestival 2016
 • , ,

  Visa karta

  Gränser och gränslöshet i skuggan av ett krig

  — samtal med Samar Yazbek och Emanuel Sidea

  Det är ingen överdrift att kalla Samar Yazbeks Resa in i tomheten för ett unikt vittnesmål från världens farligaste plats. En slags existentiell rapport från helvetet på jorden som krävt mer av sin författare än man som läsare riktigt kan förstå. Boken bygger på tre hemliga resor under 2012 och 2013 till de nordvästra delarna av Syrien, som dominerades av Fria syriska armén.

  Emanuel Sideas roman Mannen från Harem handlar om Saif, en arbetslös före detta filosofistudent när kriget bryter ut i Syrien. Av en händelse blir han indragen i smugglingsverksamhet längs den syriska gränsen. Snart tjänar han stora pengar på att frakta jihadister från Turkiet och in i Isis-territorium, ett uppdrag som blir både större och mer riskabelt för varje år som går. Saif, mannen från Harem, far kors och tvärs över mörklagda nationsgränser. Det är farliga resor över taggtråd och mellan vägspärrar, med en huvudperson som kämpar för att rättfärdiga sin tvivelaktiga roll i ett alltmer hopplöst och nattsvart krig.

  Möt Samar Yazbek och Emanuel Sidea i ett samtal om nationella gränser och mänsklig gränslöshet, kalla fakta och värmande fiktion i ljuset av vad som just nu händer i Europa och Mellanöstern. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

  OBS! Samtalet hålls på engelska. Samar Yazbek översätts från arabiska till engelska av Helena Axelsson-Fisk
  Arrangeras i samverkan med Sigtunastiftelsen.

  Lämna en kommentar