Suzanne Osten om Flickan, mamman och demonerna

 • Sigtuna Litteraturfestival 2016
 • ,

  Visa karta

  Suzanne Osten om Flickan, mamman och demonerna

  — ett samtal om att arbeta självbiografiskt med bok och film

  Suzanne Ostens självbiografiska film Flickan, mamman och demonerna hade premiär i våras. Under våren utkom även boken med samma titel, en högläsningsbok för åldern 6-9 år. Både film och bok tar avstamp i regissörens egen barndom och skildrar en psykiskt sjuk mamma som låser in sig med sin åttaåriga dotter i en lägenhet.

  Inför filmpremiären fördes uppmärksammad diskussion om åldersgränsen för vad barn bör, och får se på bio. Filmen fick från början en 15-årsgräns, men har efter en omprövan nu 11-årsgräns. Suzanne Osten menade att det är ett svek mot barnen att utesluta dem från diskussionen om livets stora frågor, där sjukdom och död är ofrånkomliga ingredienser. Barn söker vägledning genom existentiella frågor och att låtsas som att alla som är sjuka blir friska, och att det inte finns några problem är att luras – och det vet barn, menar Suzanne Osten.

  Möt Suzanne Osten i ett samtal med Maja Aase om film och bok, och om att skildra det som är konstigt, komplicerat och ibland riktigt skrämmande.

  Efter samtalet visas filmen Flickan, mamman och demonerna. Speltid 90 minuter, från 11 år.

  Lämna en kommentar