Sigtunas bokkiosk säsongsöppnar med festivalböcker

Den 23 april firas Världsbokdagen som instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning och för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. I Sigtuna firar vi denna dag med säsongsöppning av Bokkiosken – Sigtunas i särklass minsta bibliotek. I den gamla telefonkiosken på Lilla torget, som invigdes förra året kan alla som vill låna klassiska romaner, barnböcker och högaktuella festivalböcker helt utan stämplar och lånetider!

I hyllorna på den säsongsöppnade bokkiosken återfinns på Världsboksdagen titlar av Masha Gessen, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Anna-Clara Tidholm – alla aktuella som medverkande i Sigtuna Litteraturfestival 22-23 augusti 2015.

Initiativet till bokkiosken togs av Alfonso Ambrossi, poet och biblioteksassistent på Sigtunastiftelsen och bygger på idén att man lånar en bok man är nyfiken på och delar med sig av en egen bok som man gärna vill att någon annan ska läsa.

– Vi har fått mycket positiv uppmärksamhet och det är fler städer som funderar på att göra något liknande, Umeå bland annat. Vimmerby har redan en färdigställd bokkiosk, säger Alfonso Ambrossi.

Telefonkiosken, som är av en tidig modell från 1900-talets början skänktes av Telia till Sigtuna kommun hösten 2003. Över hela landet tas Telias telefonkiosker bort eftersom att allt färre använder automaterna. Men då andra gamla telefonkiosker plockas bort har Sigtunas telefonkiosk fått ett nytt öde. Sigtunas bokkiosk är en samverkan mellan Destination Sigtuna, Sigtunastiftelsen och Biblioteken i Sigtuna kommun.

Bokkiosken öppnar för säsongen torsdagen den 23 april kl. 13 vid Lilla torget, Sigtuna. En inbjuden skolklass är med i samband med öppningen och får då möjlighet att låna varsin barnbok ur bokkioskens utbud och fira världsbokdagen med saft och bulle. Varmt välkomna!

Några kommentarer från bokkioskens gästbok:

”Jag och min lillebror har lämnat var sin bok som båda är bra”
”Kurt, 4 år, vill ha böcker om hajar”
”Majken och mormor var här och läste en saga i solen”
”Great that you promote culture this fun and simple way. These ideas can change the world”

Lämna en kommentar