Sigtuna Litteraturfestival 2016 på film

Flera av programpunkterna filmades -här delar vi med oss av några av de många spännande samtalen från festivalen som pågick 26-28 augusti.

 

Unikt vittnesmål från krigets Syrien – Samar Yazbek i samtal med Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter. Tolkar gör Helena Axelson Fisk.

 

Störst av allt är oberoendet Henrik Berggren och Lars Trägårdh samtalar om gemenskap och oberoende med Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

 

1947 – där nu börjarElisabeth Åsbrink i ett samtal med sin förläggare Stephen Farran-Lee.

 

”Release the beast” – Madeleine Bäck och John Ajvide Lindqvist i ett samtal kring frågan om Sverige fått en alldeles egen postapokalyptisk litterär tradition under ledning av Tara Moshizi.

 

En tvåspråkig själ – Kjell Westö i ett samtal med Maja Aase om sitt skrivande och sitt författarskap.

 

Att stärka livslusten och plåstra om den sorg som ryms i våra liv – Möt Bob Hansson i ett samtal med sin förläggare Pelle Andersson om sin nya diktsamling.

 

Krig, fred och självbild i nordisk samtidslitteratur – Nordiskt författarmöte mellan Kjell Westö, Marte Michelet och Elisabeth Åsbrink under ledning av journalisten och författaren Per Svensson.

 

Nyttiga människor och vit melankoli – Negar Naseh och David Qviström i ett samtal om migration, orättvisor och ilska under ledning av Kristina Kappelin.

 

Den gröna vägen – Anne Enright i ett samtal med Madelaine Levy, litteraturredaktör på SvD, om den nya boken, om sitt skrivande och om sitt förhållande till den irländska litterära traditionen.

 

Poesistafett – Åsa Beckman möter följande av festivalens medverkande i en poesistafett: Qaisar Mahmood, John Ajvide Lindqvist, Ulrikka Gernes, Maria Küchen, Håkan Sandell och Kjell Westö.

 

Det gränsöverskridande språket – ett samtal om poesi och andlighet på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival.
Medverkande: Maria Küchen, Ulrikka S. Gernes och Håkan Sandell.

 

Jag är en väldigt lycklig människa – John Ajvide Lindqvist i samtal med Dan-Erik Sahlberg på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival.

 

Gränser och gränslöshet i skuggan av ett krig – Samar Yazbek och Emauel Sidea i samtal med Alf Linderman på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival. Tolkar gör Helena Axelson Fisk.

 

I starens tid – Tomas Bannerhed och Dan-Erik Sahlberg i ett samtal på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival.

 

Klimatdystopiernas tid – Therese Uddenfeldt, David Jonstad, och Staffan Laestadius i ett samtal på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival. Samtalsledare Alexander Crawford.

 

Sigtuna fristad för förföljda författare – Sigtunas Fristadsförfattare Iman Al Ghafari i ett samtal med Björn Wiman och Alf Linderman under Sigtuna Litteraturfestival.

 

Finns det något att hoppas på? – Ett samtal mellan Maria Küchen, Madeleine Hessérus, David Norlin och Lars Björklund på Sigtunastiftelsen under Sigtuna Litteraturfestival.

 

Se hela programmet här.

Med över 90 programpunkter bjöd Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 26-28 augusti 2016 med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltog såsom Samar Yazbek, Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström och Sven Wollter m fl deltar.

Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.

Lämna en kommentar