Filmer från Sigtuna Litteraturfestival 2015

Några av programpunkterna under Sigtuna Litteraturfestival 2015 filmades och live-sändes här på sajten. Här nedan kan ni se dem igen.
IN ENGLISH: the conversations with Masha Gessen and with Fiona Sampson are held in English.

 

Filmer från programmet på St Pers skolas aula

 

Motstånd och kamp i dagens Ryssland
– författarmöte med Masha Gessen

I samtal med Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, diskuterar Masha Gessen utvecklingen i Ryssland, bristen på demokratiska rättigheter och hur motstånd i dagens Ryssland kan gestalta sig. På engelska/in english.

Poesiläsning och samtal runt poesins betydelse med Fiona Sampson

Poesiläsning och samtal runt poesins betydelse med Fiona Sampson i samtal med Helena Axelsson Fisk. På engelska/in english.

 

Går det åt helvete med världen, eller?
– ett samtal mellan Johan von Schreeb och Caroline Krook

Johan von Schreeb är en av tre läkare som 1993 startade den svenska sektionen av Läkare utan gränser. Här samtalar han med biskop emerita Caroline Krook, som under hela sitt liv tagit ställning för den utsatta människan.

 

Bära barnet hem
– författarmöte med Cilla Naumann

Cilla Naumann samtalade med sin förläggare Stephen Farran-Lee om skrivande och moderskap.

 

 

Det fria ordet och det öppna samhället
– i ett nordiskt författarsamtal

I ett samtal under ledning av Per Svensson möts Lena Sundström, Sverige, Dorthe Nors, Danmark, Jyrki Vainonen, Finland och Beate Grimsrud, Norge fördes ett samtal kring skrivande i ett hårdnande samhällsklimat med extremism och attentat.

 

Egenmäktigt förfarande blir pjäs

Författaren Lena Andersson i samtal med manusförfattaren och regissören Karin Parrot Jonzon om hur romanen Egenmäktigt förfarande omarbetats till pjäs.

 

Medan jag var ung
– författarmöte med Yvonne Hirdman

I ett samtal med sin förläggare Pelle Andersson berättar Yvonne Hirdman om sitt livs teman – sin längtan efter kärlek, efter att räknas som en riktig människa och efter att få skriva.

 

 

Film från poesistafetten på Stora Torget

Poesistafett med Åsa Beckman

Åsa Beckman, biträdande kulturchef på DN, bad några av festivalens författare att ta med sig en favoritdikt. Hör Eric Schüldt, Sara Paborn, Pelle Andersson, Agneta Pleijel och Ylva Eggehorn och Bengt Jangfeldt prata om sina favoritdikter.

Filmer från programmet på Sigtunastiftelsen

 

Hamn för rebeller och änkenåder
– författarborgen i Sigtuna

Författarmöte på Sigtunastiftelsen med Ylva Eggehorn om den nya romanen ”Hamn för rebeller och änkenåder”.

 

Imponderabilia
– har vi råd med den ovägbara humaniora?

Ett samtal på Sigtunastiftelsen med Ylva Eggehorn, Agneta Pleijel, Håkan Nesser och Erik Schüldt om den ”ovägbara” litteraturen, om behovet av humaniora och om visionen av offentligt samtal om kultur och politik.

 

Elva dagar i Berlin och en timme på litteraturfestivalen
– ett samtal med Håkan Nesser

Håkan Nesser i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

 

Att skriva i Putins Ryssland
– Masha Gessen i ett samtal med sin förläggare Dorotea Bromberg

I ett samtal med sin förläggare Dorotea Bromberg berättar den rysk-amerikanska författaren och före detta chefredaktören Masha Gessen om sina publicistiska erfarenheter från Putins Ryssland, ett land där censur är vardagsmat och journalister tystas.

 

Då var allt levande och lustigt
– samtal med Kerstin Ekman

I augusti kom romanen Då var allt levande och lustigt. Den handlar om insektsforskaren, prästen och Linnélärjungen Clas Bjerkander, som levde på 1700-talet och studerade insekter, odlade grönsaker och skrev om frihetstiden. Hör Kerstin Ekman i ett samtal med den prisbelönte kulturjournalisten Eric Schüldt, känd bland annat för många uppmärksammade program i Sveriges Radio.

 

 

Lämna en kommentar