Vi firar Världsbokdagen med ett nytt bibliotek!

Den 23 april firas Världsbokdagen som instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning och för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter.

I Sigtuna firar vi denna dag med att inviga Bokkiosken – Sigtunas i särklass minsta bibliotek. I den gamla telefonkiosken på Lilla torget kommer alla som vill kunna låna klassiska romaner, spännande deckare och barnböcker helt utan stämplar och lånetider! Och kiosken är öppen dygnet runt. Initiativet till bokkiosken är taget av Alfonso Ambrossi, poet och biblioteksassistent på Sigtunastiftelsen och bygger på idén att man lånar en bok man är nyfiken på och delar med sig av en egen bok som man gärna vill att någon annan ska läsa.

Telefonkiosken, som är av en tidig modell från 1900-talets början, är ett litet smycke där den står vid Lilla torget. Kiosken skänktes av Telia till Sigtuna kommun hösten 2003 och är i dag det kommunala fastighetsbolaget Komfasts minsta fastighet. Över hela landet tas Telias telefonkiosker bort eftersom att allt färre använder automaterna. På 1980-talet fanns 44 000 telefonkiosker i Sverige, idag finns bara drygt 1 000 kvar och under nästa år skall alla vara borta.

Men då andra gamla telefonkiosker plockas bort har Sigtunas telefonkiosk fått ett annat öde. Nu ska Sigtuna kommuns bibliotek, Sigtunastiftelsen, Destination Sigtuna och Sigtuna Litteraturfestival hjälpas åt med att förse bokkiosken med böcker som kan delas med alla.

Så kom och låna, läs och njut!

Bokkiosken invigs onsdagen den 23 april kl. 11 vid Lilla torget, Sigtuna. Varmt välkomna!

 

Lämna en kommentar