Författarporträtt Lasse Berg.

Lasse Berg

Journalist och dokumentärfilmare

Lasse Berg är författare, journalist och dokumentärfilmare som i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och Sommarpratare.

60- och 70-talen ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. I den prisbelönta Gryning över Kalahari från 2005 undersökte Lasse Berg de senaste sex miljoner åren av våra förfäders historia. I den Augustnominerade Skymningssång i Kalahari (2011) skildrades den revolution av vårt sätt att leva som ägde rum för 10 000 år sedan. Våren 2014 utkom den tredje och avslutande delen i Kalahariserien, Ut ur Kalahari. Drömmen om det goda livet.

 

AKTUELL BOK

Ut ur Kalahari. Drömmen om det goda livet

Över hela världen har människan fått nya drömmar om det goda livet. Det gäller såväl Seouls trendigaste tonåringar som en kvinna i en isolerad afrikansk ökenbosättning. Människan lever längre, är mer välnärd, mindre fattig, upplever mer fred och mer demokrati än någonsin under de senaste tiotusen åren. Hon är ständigt uppkopplad och samtidigt kanske ensammare än på sex miljoner år. Vad gör det nya livet med vår inre, uråldriga natur? Och vilka är drivkrafterna bakom denna explosiva utveckling?

I den tredje och avslutande delen i de uppmärksammade Kalahariböckerna om människans evolution och historia, zoomar han in på utvecklingen i världen de senaste femtio åren. Vi får följa honom tillbaka till länder i Asien och Afrika där han tidigare bott, på återbesök i byar, städer och hos människor han skildrat ända sedan 60-talet. Det han ser är en sällan skildrad men genomgripande omläggning av vår livsföring på bara några årtionden.