Porträtt på Oliver Truc.

Olivier Truc

Olivier Truc är fransk journalist och författare. Sedan tjugo år tillbaka är han bosatt i Stockholm och arbetar som korrespondent för de franska tidningarna Le Monde och Le Point med Norden och de baltiska länderna som arbetsområde. Som journalist täcker han områden från politik och ekonomi till sociala frågor som immigration och minoriteter. Genom åren har han skrivit många artiklar och reportage om samer och samiska förhållanden. Han har även producerat TV-dokumentärer.

Olivier Truc har skrivit flera fackböcker och debuterade som skönlitterär författare 2012 med boken Le Dernier Lapon. Boken är hittills såld till ett femtontal länder och i augusti 2014 kommer den på svenska med titeln Fyrtio dagar utan skugga.

 

AKTUELL BOK

Fyrtio dagar utan skugga

Kautokeino, Lappland. Polarnatt och iskallt. Snart ska solen stiga igen, efter fyrtio dagars mörker. En flera hundra år gammal trumma har nyligen återlämnats till ett museum och det sägs att trummans kraft kan hjälpa nåjder – samernas schamaner – att kommunicera med de döda. Men trumman försvinner och det finns många misstänkta. En renägare hittas mördad med öronen avskurna. Klemet och Nina på norska Renpolisen tror att det finns en koppling mellan stölden och mordet. Men alla vill inte att efterforskningarna ska lyckas.