Zinat Pirzadeh

Zinat Pirzadeh föddes i Iran och kom till Sverige 1991. Hon är en av Sveriges främsta standup-komiker som belönats med utmärkelsen Årets bästa kvinnliga komiker (2010). I sina föreställningar och föreläsningar berör hon bland annat ämnen som hedersrelaterat förtryck, tvångsäktenskap, sitt möte med Sverige och kulturkrockar med både allvar och skratt.

Zinat har medverkat i filmer såsom Se upp för dårarnaBeck – Det tysta skrietPokerface och nu senast i filmen Zon 261 som har premiär 2015.

Hon har skrivit krönikor för Aftonbladet och Sveriges radios P1, där hon även varit sommarpratare. Zinat har medverkat som författare i ett flertal antologier och debuterade som romanförfattare 2011 med boken Fjäril i koppel, inspirerad av livet och uppväxten i Iran i en tid av förändring.

 

AKTUELL BOK

Fjäril i koppel
I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka hon en gång var. För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott.

Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter – och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset. Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne.