Lilla Litteraturfestivalen – en fest för små och stora barn

Sigtuna Litteraturfestival är till för stora och små. På lördag arrangerar vi därför Lilla Litteraturfestivalen, för våra yngre läsare. Den pågår på Sigtuna bibliotek och Sigtuna Museum. Här bjuds det på äventyr, skapande och historia. Kända barnboksförfattare och illustratörer kommer att finnas på plats, liksom läshundarna Nova, Luna, Milou och Muffins. Den som vill får också lära sig att teckna egna serier, göra sin egen bok och gå på deckarjakt. 

Lilla litteraturfestivalen ska vara en dag för barn och unga i alla åldrar (och för deras föräldrar).
– De som ännu inte kan läsa själva tar ju del av litteraturen på andra sätt. För de yngre blir det sagofigurs-charader. De kommer att få busa loss ordentligt. Meningen är att de ska härma olika figurer och gissa. Kanske att jag får börja för att de sen ska våga ta över. Jag har i alla fall övat varje dag på olika figurer, men kan såklart inte avslöja vilka det blir nu för det är hemligt. Det ska ju barnen gissa på lördag, säger barnbibliotekarien Linnéa Rodin.

Jujja Wieslander, skaparen av den omtyckta sagokon Mamma Mu, kommer till Sigtuna Museum för att låta kreativiteten flöda fritt bland trä, bark, pinnar och papper. Stora som små får vara med och, tillsammans med henne och flera andra av författarna och illustratörerna från Svenska Barnboksakademin, skapa och fantisera.

Nål och tråd kommer också att finnas, för den som vill prova på att göra sin egen bok genom orientaliskt bokbinderi.

– För den som vill ha lite äventyr och få upp ögonen för den lokala historien är stadsvandringen en kul aktivitet. Vi träffas utanför Sigtuna museum och går på upptäcktsfärd i Sigtuna stad i ungefär 45 minuter. Jag kommer att berätta anekdoter som levandegör de olika platserna längs promenaden, som till exempel nyckelgömman i Rådhuset. Vår vandring bygger på min och Eva Söderbergs bok ”Upptäck Sigtunas historia med barnen”, berättar kulturpedagogen Anna Hedberg, som kommer att leda stadsvandringen.

Sigtuna bibliotek får också besök av författaren Katarina Mazetti, som kommer för att prata om sina böcker om de fyra kusinerna Karlsson och deras äventyr. Därefter ordnas en deckarjakt där deltagarna får gå i Kusinerna Karlssons fotspår.

– Jag ser också väldigt mycket fram emot att lyssna på Martin Olczak, en av de mest populära barnförfattarna vi har just nu. Han kommer och berättar om sina böcker om Jack. De här böckerna är vansinnigt spännande och lånas verkligen hela tiden, tipsar Linnéa Rodin, barnbibliotekarie.

Se alla spännande programpunkter här.

Självklart är det fri entré för alla under 15 år.

Lämna en kommentar