Sporten lirar med litteraturen under Sigtuna Litteraturfestival

– författarlandskamp Sverige-Norge och EM-domare Jonas Eriksson gästar festivalen

Sommarens stora sporthändelser präglar femårsjubilerande Sigtuna Litteraturfestival 26-28 augusti. EM-domaren Jonas Eriksson drabbar samman med författaren Patrik Lundberg i ett unikt möte om den litterära fiktionen vs verkligheten. Svenska författarlandslaget i fotboll möter Norge och journalisten Kenneth Gysing berättar om löpningens hjälpande kraft.

Med över 90 programpunkter och 80 medverkande bjuder Sigtuna Litteraturfestival på ett brett program. Internationella namn som Samar Yazbek, Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven och Kjell Westö möter Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson och Negar Naseh. Allt med en inledande förfest med Tomas Andersson Wij och Sofia Karlsson. På programmet står också en hel del fotboll och löpning, både i ord och handling.

– Det är såklart otroligt kul och fullt av kontraster att gå från en utsåld EM-stadion i Frankrike till att möta fotbollsfans på en festivalscen på hemmaplan, säger Jonas Eriksson.

– Norge är ett lag fruktat i hela Författarfotbollsvärlden för sin snabba, fysiska och Ibseninspirerade direktfotboll, konstgräsets ”The Big Red Machine”, och består i princip endast av bra författare från Oslo som tränar tillsammans varje vecka. Som jämförelse kan nämnas att det svenska författarlandslaget aldrig varit närmare ett gemensamt träningspass än 10-2-viktorian över Skottland 2013. Men, vi är vid gott mod och ser fram emot matchen, säger Magnus Sjöholm, lagkapten i det svenska författarlandslaget.

Ur programmet 2016:

  • Två bollberättare möts – Möt Jonas Eriksson, en av världens bästa fotbollsdomare och Sigtunabo, och Patrik Lundberg, författare och division 5-spelare, i ett samtal om viljan att ur fotbollsleken skapa något så pass verkligt och rättvist som möjligt. De är två självständiga berättare om fotboll. I novellsamlingen En i laget har Patrik skrivit om en ungdomsdomare som har Jonas som idol. Nu ställs de öga mot öga: författaren och fiktionens förebild, plus läsarna från Sigtuna IF:s ungdomslag under ledning av Magnus Sjöholm.
  • Författarlandskamp Sverige-Norge. – ”Som att skriva en stafettroman, med fötterna. Ungefär så är det att spela författarfotboll, vi tvingas överta en berättelse vi inte riktigt behärskar. Med lite tur kan vi överlämna ett något mer begripligt manus men oftast inte. Ändå är detta ”bland de lyckligaste stunderna i mitt liv” enligt en norsk författare i skånsk exil. ”Vår gemensamma kamp är i första hand med den obstinata bollen, i andra hand mot en kortbyxekiperad kollega och motståndare oavsett om denne föreställer Norge eller Sverige. Vi ersätter helt enkelt språket med massor av obesvarad kärlek.” Så beskriver Magnus Sjöholm, lagkapten i det svenska författarlandslaget, det här med författarfotboll i allmänhet och om att möta Norge under Sigtuna Litteraturfestival.
  • Spring dig fri! – Möt Kenneth Gysing, journalist, redaktör, författare och löpare, i ett samtal med Magnus Sjöholm, journalist och författare om löpning som ett sätt att förhålla sig till livet och om att springa på såväl exotiska platser som på stigarna hemmavid.

Se hela programmet här!

För femte året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival 2016 in till en fest för att fira ordets kraft. Sigtuna stad står som arena och med 90-talet punkter på programmet bjuds på samtal, debatter och författarmöten varvade med workshops, litteraturgudstjänst, guidade turer och utställningar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangerades av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. 

Lämna en kommentar